شما اینجا هستید
اقتصاد و بازار » جهش تولید در استان‌ها| استان زنجان قطب تولید بوقلمون کشور/ مسئولان استانی در مسیر مانع‌زدایی حرکت خواهند کرد؟ + فیلم

به گزارش خبرگزاری زردیس از زنجان،صنعت طیور در ایران به عنوان یک صنعت سود‌آور در صدر صنایع تولیدی قرار دارد، بنابراین این صنعت در به کار انداختن چرخ‌دهنده‌های اقتصادی جایگاه ویژه‌ای دارد. در این بین پرورش بوقلمون یکی از مهم‌ترین عرصه‌های اقتصاد مقاومتی در عرصه پرورش طیور در کشور است که علاوه بر خودکفایی در تولید این محصول، ایجاد اشتغال کرده و درآمد‌زایی و سود تضمین شده بالایی ایجاد می‌کند. با این حال این صنعت برای نخستین بار در سال 1350 وارد کشور شد و از اوایل دهه 80 با نگاهی فراگیر و برنامه‌ریزی هدفمند وارد مرحله صنعتی شد.

با این وجود استان زنجان نیز به دلیل ظرفیت ویژه‌ای که در زمینه پرورش بوقلمون داشت با همت بخش خصوصی و همراهی مسئولان استانی اقدام به راه‌اندازی شرکت تعاونی پرورش بوقلمون با زنجیره کامل از تولید جوجه یک‌روزه، بوقلمون مادر، بازار‌رسانی و حتی اخیراً در حال راه‌اندازی کشتارگاه ویژه این پرنده شد. این در حالی است که 37 واحد پرورش بوقلمون در استان فعال است که سه واحد مختص پرورش بوقلمون مادر و یک واحد پرورش جوجه یک روزه است

اما باید این نکته ذکر شود که در حال حاضر استان زنجان در شمال‌غرب کشور به عنوان زنجیره کامل پرورش بوقلمون و قطب تولید این پرنده مطرح بوده و یکی از استان‌های موفق در این زمینه است و 50 درصد جوجه بوقلمون گوشتی کشور را نیز تامین می‌کند.

با تمام این‌ها با اینکه صنعت پرورش بوقلمون توانسته به جایگاه ویژه‌ای برسد و یکی از مهم‌ترین ظرفیت‌های استان از لحاظ اشتغالزایی، تولید، خودکفایی در تامین جوجه یک روزه باشد؛ اما افزایش هزینه‌های تولید، کمبود خوراک، عدم صدور مجوز در زمان معین و کوتاه، وضعیت بی‌ثبات اقتصادی و مشکلات در بخش فراوری همواره پیش پای فعالان این صنعت قرار دارد و برنامه‌ریزی برای تولید انبوه را با مشکل مواجه می‌کند.

با این حال سوال این است که آیا استان زنجان به رقم مشکلات فراوانی که در سال‌های اخیر بخش تولید را درگیر کرده توانسته به اهداف تولید بوقلمون دست یابد؟ آیا در سال “تولید، پشتیانی‌ها و مانع‌زدایی‌ها” ظرفیت این بخش به شکوفایی هرچه بیشتر خواهد رسید؟

محمدعلی صادقی، معاون امور دام سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان در گفت‌و‌گو با زردیس اظهار داشت: طبق آمار ارائه شده سازمان جهاد کشاورزی بیش از 485 واحد پرورش بوقلمون گوشتی با ظرفیت بیش از 2 میلیون و 700 هزار قطعه در هر دوره در حال پرورش و بهره‌برداری در کشور است که از تعداد مذکور 37 واحد در استان زنجان با ظرفیت بیش از 281 هزار قطعه در هر دوره در حال فعالیت و بهره‌برداری است.

وی افزود: 14 واحد پرورش بوقلمون مادر طبق برنامه‌ریزی سازمان جهاد کشاورزی در حال بهره‌برداری در کشور است که سه واحد از 14 واحد مذکور در استان زنجان قرار دارد که ظرفیت تولید بیش از 21 هزار قطعه در هر دوره را دارد. با این وجود سالانه یک میلیون و 500 هزار تخم نطفه‌دار از این واحد‌ها تولید می‌شود.

معاون امور دام سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان با بیان اینکه در سال جهش تولید 500 هزار قطعه جوجه‌ریزی در سالن‌های پرورش بوقلمون استان انجام گرفته است، گفت: این جوجه‌ها علاوه بر اینکه در داخل استان استفاده می‌شود در میان سایر استان‌ها نیز توزیع می‌شود و استان زنجان مرکزیت پخش جوجه‌های یک روزه را دارد. با این حال در سالی که گذشت 5 هزار و 500 تن گوشت بوقلمون در استان تولید شد.

وی با بیان اینکه پرورش بوقلمون در استان برای 200 نفر اشتغال مستقیم و 2 هزار نفر اشتغال غیر مستقیم ایجاد کرده است، تصریح کرد: نخستین و بزرگ‌ترین زنجیره پرورش بوقلمون در کشور در استان زنجان به وسیله بخش خصوصی با همراهی دولت ایجاد شده است.

صادقی با اشاره به اینکه سرمایه‌گذاری در حوزه پرورش بوقلمون از سال 90 به شکل جدی در استان آغاز شده است، بیان کرد: خوشبختانه در این مدت کوتاه تمام حلقه‌های تولید ایجاد شده تا وابستگی و واردات خصوصاً در زمینه جوجه یک‌ روزه به صفر برسد که البته مسائل و مشکلات فراوانی در این زمینه پیش‌ روی تولید‌کنندگان وجود داشت که با تکیه بر توان داخلی توانستند به این مسائل فائق آیند.

وی با ابراز خرسندی از وجود زنجیره کامل پرورش بوقلمون در استان که می‌تواند در پیشبرد هر چه بیشتر اهداف بعدی موثر باشد، گفت: کشتارگاه اختصاصی بوقلمون در حال احداث در استان استان است که با حداکثر حجم کشتار، به عنوان یکی از واحد‌های نمونه در خاورمیانه مطرح خواهد شد و در آینده‌ای نزدیک به بهره‌‌برداری خواهد رسید.

در این راستا مهدی باقری، عضو هیئت مدیره شرکت تعاونی بوقلمون نیز با اشاره به اینکه این شرکت از سال 1390 آغاز به فعالیت کرده است، اظهار داشت: این شرکت زنجیره کاملی از تولید جوجه یک روزه، بازار‌رسانی تا سبد خانوار است و این در حالی است که در کشور سه واحد مادری با ظرفیت 21 هزار قطعه با تولید بیش از یک میلیون قطعه جوجه یک روزه در حال فعالیت است که در استان ما قرار دارد.

وی با بیان اینکه در شرکت تعاونی بوقلمون در مجموع برای 750 نفر اشتغالزایی ایجاد شده است، گفت: این شرکت از سال 94 تصمیم به خودکفایی در تامین خوراک کرد.

عضو هیئت مدیره شرکت تعاونی بوقلمون با انتقاد از اینکه همواره مشکلاتی سد مسیر قرار دارد و مانع از دستیابی کامل به اهداف می‌شود، تصریح کرد: عدم پشتیبانی، عدم صدور به موقع مجوز‌ها، مشکل در واردات واکسن و همچنین ماشین‌آلات با توجه به تحریم‌ها مشکلات عدیده‌ای را برای تولید‌کنندگان ایجاد می‌کند.

وی با بیان اینکه بیش از یک سال زمان برد تا یکی از دستگاه‌های جوجه‌کشی وارد کشور و شرکت شود، گفت: از ابتدای سال 98 با اینکه یک دستگاه جوجه‌کشی سفارش داده بودیم بعد از یک سال این دستگاه وارد کشور و به دستمان رسید.

با تمام آنچه که گفته شد، پرورش بوقلمون تنها یکی از ظرفیت‌های استان است که مورد توجه بخش خصوصی و دولت قرار گرفته است و توانسته علاوه بر تولید و تامین گوشت و اشتغال‌زایی، حتی خودکفایی در تولید جوجه یک روزه و وابستگی به واردات آن را به حداقل برساند که این امر نیز نقطه قوتی برای استان و حتی کشور محسوب می‌شود.

اما مانع‌تراشی در مقابل تولید و سرمایه‌گذاری یکی از مسائلی است که همواره این بخش را با چالش مواجه می‌کند ولی امید می‌رود با شعاری که مقام معظم رهبری برای سال جدید اعلام فرموده‌اند علاوه بر رونق هر چه بیش‌تر در تولید، موانع نیز برطرف شده و شاهد اوج‌گیری هر چه بیش‌تر این صنعت در استان و کشور باشیم.

انتهای پیام/س





اخبار زردیس | جدیدترین اخبار ایران و جهان