شما اینجا هستید
سیاست » قرارداد با چین؛ استعماری یا راهبردی؟/از شایعه فروش کیش تا سلطه بر دریا!

در گفت و گو تفصیلی با رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین بخوانید؛

مجیدرضا حریری رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و چین در گفت و گو با  به گزارش خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی زردیس،درخصوص تجارت میان ایران و چین اظهار کرد: تجارت ایران با کشور چین از سالیان گذشته و در دوره‌های تاریخی مختلف وجود داشته، اما این ارتباط از دهه ۷۰ شکل منسجم و سازمان یافته‌ای به خود گرفت به طوری که در آن سال‌ها حجم کل مبادلات بین دو کشور از مرز یک میلیارد دلار فراتر نمی‌رفت.

زردیس: تجارت ایران و چین از چه زمانی شکل رسمی به خود گرفت؟

حریری: تجارت دو کشور از اواسط دهه ۷۰ منسجم شد و هر سال افزایش پیدا کرد تا جایی که در سال ۲۰۱۳ بالغ بر ۵۲ میلیارد دلار مبادله تجاری بین کشور‌های ایران و چین صورت گرفت که تاکنون نیز این حجم از مبادله تجاری رکورد دار تجارت میان دو کشور است.

بیش از ۷۰ درصد از صادرات ایران به کشور چین، به نفت و فرآورده‌های آن مرتبط می‌شود که چین نیز بزرگترین خریدار این نوع از محصولات از ایران است.

زردیس: آغاز دوره اول تحریم‌ها چه تاثیری بر روابط تجاری ایران و چین گذاشت؟

حریری: با آغاز دوره اول تحریم‌ها در بازه زمانی ۱۳۸۸ تا ۱۳۹۲ که روابط تجاری ایران با بسیاری از کشور‌های غربی به حداقل خود رسیده بود و ایران به سختی با بانک‌های جهانی فعالیت می‌کرد، چین تنها کشوری بود که رابطه خود با ایران را قطع نکرد و در آن زمان نیز نفت و فرآورده‌های آن را از ایران وارد می‌کرد.

زردیس: ایده ایجاد روابط بلند مدت از کجا آمد؟

حریری: در سال ۲۰۱۶ رئیس جمهور وقت چین به ایران سفر کرد که در این سفر با مقام معظم رهبری نیز دیدار کردند و در این دیدار تاکید زیادی به ایجاد رابطه‌های بلند مدت تجاری شد همچنین در این سفر، طرفین یک قرار داد تجاری با یکدیگر امضا کردند.

اما متاسفانه این قرار داد مورد توجه طرفین ایرانی قرار نگرفت و در همان سال‌ها نیز قرار داد برجام امضا شد و تجارت ایران به سمت تجارت با کشور‌های غربی تغییر مسیر داد.

زردیس: رابطه تجاری ایران و چین با لغو برجام و تشدید تحریم‌ها به چه شکل ادامه پیدا کرد؟

حریری: در سال ۱۳۹۷ با تشدید شدن تحریم‌ها از سوی آمریکا، روابط تجاری ایران با این کشور و کشور‌های اروپایی قطع شد و در این صورت، چین تنها گزینه برای ایجاد ارتباط تجاری و درآمد ارزی بود.

با ایجاد رابطه مجدد تجاری با کشور چین و اثبات حسن نیت چین در شرایط تحریمی، نهایتا سال گذشته علی لاریجانی رئیس وقت قوه مقننه به همراه هیئت متشکل از ۴ وزیر با هدف ایجاد فصل جدید روابط تجاری با چین به این کشور سفر کردند همچنین این هیئت حامل پیام مقام معظم رهبری به رئیس جمهور این کشور بودند که نشان دهنده عمق و اهمیت موضوع است.

زردیس: چرا ایران و چین از لحاظ تجارت اقتصادی وابسطه به یکدیگرند؟

حریری: ارتباط تجاری بین دو کشور در صورتی می‌تواند مثمر ثمر واقع شود که اقتصاد‌ها مکمل یک دیگر باشند به عنوان مثال ایران به عنوان فروشنده نفت و فرآورده‌های آن می‌تواند یک شریک تجاری خوب با چین باشد چراکه این کشور مصرف کننده این محصولات است، اما روسیه نمی‌تواند شریک تجاری مناسبی برای ایران باشد، چون هر دو صادرکننده مواد معدنی و نفتی هستند.

زردیس: هم اکنون فصل جدید روابط تجاری ایران و چین در چه شرایطی به سر می‌برد؟

 

حریری: از زمان نهایی شدن ایجاد ارتباط بلند مدت با کشور چین در سال گذشته تاکنون چند جلسه متشکل از نمایندگان وزرا در وزارت اقتصاد و دارایی به عنوان کمیسیون مشترک دو کشور، برگزار شد که هدف از برگزاری این جلسات، برآورد ظرفیت‌های کشور برای تامین نیاز‌های چین است.

این جلسات چندین مرتبه برگزار و تصمیمات گرفته شده در این جلسات چندین مرتبه با نمایندگان چینی رد و بلد شد تا نهایتا یک پیش نویس نهایی با عنوان ویرایش نهایی برنامه همکاری جامع ۲۵ ساله ایران و چین به دست طرفین رسید.

به گفته وی؛ این توافق نامه به تصویب هیئت دولت رسیده است.

زردیس: جزئیات طرح تجارت ۲۵ ساله با چین چیست؟

حریری: هنوز هیچ جزئیاتی از این قرار داد مشخص نیست و هر دو کشور به تازگی وارد فصل جدیدی از مذاکرات شده که از آن پس جزئیات و اعداد و ارقام مشخص خواهند شد.

در این توافق نامه چند صفحه‌ای فقط به ظرفیت‌ها و توانایی‌های دو کشور برای رفع نیاز‌های یک دیگر در بلند مدت اشاره شده است و تمام مباحثی که درخصوص وطن فروشی و اجاره دریا‌ها شنیده می‌شود همگی کذب اند.

زردیس: جریان فروش و اجاره جزایر خلیج فارس از چه قرار است؟

حریری: این گونه شایعات همیشه از سوی دشمنان بر علیه جمهوری اسلامی وجود داشته و هیچ تعجبی از بروز آن‌ها وجود ندارد، اما رسانه ملی کشور باید هرچه سریعتر نسبت به رد این شایعات و آگاه سازی مردم نسبت به اخبار واقعی اقدام کند.

زردیس: رابطه ایران و چین فقط به تجارت ختم می‌شود؟

حریری: خیر با توجه به برنامه‌ها و اهدافی که در سند چشم انداز سال ۱۴۰۴ به آن‌ها اشاره شده است، سالانه به حدود ۷۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری در اقتصاد کشور داریم، اما ظرفیت‌های داخلی برای برآورده کردن این نیاز کافی نیست و کشور چینی یکی از بهترین گزینه‌ها برای انجام این سرمایه گذاری در ایران است.

در صورتی که این توافقنامه‌ها بین ایران و چین به بهترین نحو ممکن پیش برود و سرمایه گذاری‌ها به بهترین شکل انجام گیرند، حجم تجارت سالانه بین دو کشور در آینده نزدیک تا ۵۰۰ میلیارد دلار نیز نزدیک خواهد شد.

انتهای پیام/

منبع: yjc
وبسایت تحلیلی خبری زردیس





اخبار زردیس | جدیدترین اخبار ایران و جهان