خبرگزاری زردیس – گروه استانها: خیابانهای منتهی به هسته مرکزی شهر و بازار سمنان شلوغ هستند. سرمای هوا صورت مردم را سرخ میکند اما مردم به این سرخ کردن صورت چند وقتی میشود که عادت کردهاند. گروهی میرود و گروهی میآیند اما کمتر کسی است که از مغازهها خرید کند.
کسبه میگویند، مردم بیشتر قیمت میپرسند و کمتر خرید میکنند. قیمتها آنقدر افزایش یافته و گرانی لجام از کف داده که این روزها کمتر کسی دغدغه خرید یلدا دارد. مردم سرما را امسال زودتر از هر سال دیگر احساس کردند.
تفاوتی بین میادین و سطح شهر نیست
یکی از شهروندان میگوید: همه چیز گران شده است و نمیدانیم چه کنیم؟ با خود فکر میکنیم که اگر قرار باشد ۴۰۰ هزار تومان به آجیل بدهیم و میوه و شیرینی و فقط یک هندوانه بخریم و شش مهمان را از جمع بچهها و عروس و دامادها دعوت کنیم، خودش ۸۰۰ هزار تومان هزینه میخواهد که همان را میدهیم و حداقل برنج میخریم تا دو سه ماهی تأمین باشیم و بتوانیم غذا بخوریم. چیزهای واجب تری برایمان از یلدا وجود دارد.
سید مرتضی با بیان اینکه چهار پلاستیک میوه امروز ۲۰۰ هزار تومان قیمت دارد در حالی که در آمد من روزی ۱۰۰ هزار تومان هم نیست، بیان میکند: نقاشی ساختمان این روزها حال و روز خوبی ندارد و مردم کمتر به ما کار میسپارند و در نتیجه یک هفته کار دارم و یک هفته خیر؛ و در این وضعیت است که کمتر فکر یلدا در سر داریم.
وی با بیان اینکه پیش از این در بخشهایی از شهر و مثلاً میادین تره بار میشد میوه را با قیمت ارزانتر خرید اما امروز دیگر تفاوتی بین این سمت شهر و آن سمت شهر وجود ندارد همه جا گران است، گفت: قبلاً میوهها در سوپر میوهها قدری گرانتر و در میادین قدری ارزانتر بود اما امروز میادین میوههای کم کیفیت را با چنان قیمت بالایی میدهند که دست آخر متوجه میشوی ای کاش از همان سوپر میوهها خرید میکردی!
قدرت خرید مردم کاهش یافته است
حضور بازرسان اصناف و جهاد و صمت در میادین بازار و راستههای میوه فروشی و آجیل فروشی محسوس است برخی جلیقههای زرد رنگ دارند و به مغازهها میروند تا قیمتها را کنترل کنند یکی از بازرسان که البته اعلام میکند اجازه مصاحبه ندارد و باید با صنعت معدن و تجارت هماهنگی صورت گیرد، در پاسخی کوتاه میگوید: به تمام مغازهها و اصناف سر میزنیم و به تخلفات به خصوص گزارشهای مردمی رسیدگی میکنیم.
اما این همه ماجرای گرانی این روزها نیست. بازار میوه و تره بار و آجیل و نیازهای شب یلدا از مدتها قبل زمستانی شده تا جایی که مردم قدرت خریدشان را کمتر میبینند. یکی از همین مردم در گفتگو با خبرنگار زردیس، میگوید: گرانی آنقدر است که شرمنده زن و بچهمان هستیم ما واقعاً نمیتوانیم چیزی بخریم اینکه میگویم به صورت جدی با پوست و گوشت و خونمان احساس کردهایم.
محمد باقری با بیان اینکه من اهل بیارجمندی هستم که خودش تولید کننده خیار و بادام و گردو است و متعجب هستم که چرا اقلامی که در همین شهر و استان تولید میشود باید قیمتی نجومی در حد کیلوگرمی ۲۱۰ هزار تومان و ۱۶۰ هزار تومان و… داشته باشد، گفت: حالا موز را وارد میکنیم و مجبور هستیم به واسطه ارز و کرایهای که خورده، کیلوگرمی ۳۵ هزار تومان بخریم اما دیگر چرا تولیدات شهر خودمان را باید با چنین قیمتهای نجومی بخریم؟
گرانی اقلام مورد نیاز یلدا
به شیرینی سرایی در شهر که سری می ز نی به وضوح متوجه میشوی که مردم از چه مینالند، قیمتها طوری است که واقعاً احساس میکنی در ماشین زمان قرار داری چرا که همین قیمتها دو سال قبل نصف امروز بودند. ظرف ۴۰۰ گرمی قیسی درجه یک صادراتی که تولید شاهرود است با بسته بندی عادی که یک ظرف پلاستیکی و یک تکه کاغذ روی آن است ۱۱۰ هزار تومان قیمت دارد. یک کیلوگرم پسته شور ۳۹۰ هزار تومان و بادام هندی ۶۱۰ هزار تومان!
ظرفهای باسلوق نیم کیلویی ۸۰ هزار تومان، شیرینی تر ۶۵ هزار تومان است و ارزانترین شیرینی که پادرازی است ۴۲ هزار تومان قیمت دارد. آجیل شیرین ۳۸۰ هزار تومان، چهار مغز ۴۰۰ هزار تومان و آجیل میوه ۴۵۰ هزار تومان قیمت خورده است در واقع ۱۰۰ گرم از هر کدام تقریباً ۵۰۰ هزار تومان قیمت دارد آن هم برای یک خانواده شش نفره!
میوه هم وضعیت بهتری ندارد سیب از ۱۸ تا ۲۳ هزار تومان قیمت دارد، موز تا ۴۲ هزار تومان فروخته میشود انار که در همین جا تولید میشود را مردم باید ۲۵ هزار تومان و پرتقال را باید ۱۸ هزار تومان بخرند و این قیمتها همگی سبب شده تا مردم تنها نظاره گر باشند تا خریدار.
طرح تشدید نظارت
استاندار سمنان اما درباره بازار یلدا ضمن اشاره به طرح تشدید نظارت به خبرنگار زردیس، میگوید: طرح تشدید بازار شب یلدا از ابتدای هفته جاری آغاز و با شدت در گستره هشت شهرستان استان سمنان اجرا میشود و بازرسان با حضور در اصناف بر روی تخلفات احتمالی شامل گران فروشی، کم فروشی، عدم نصب برچسب روی محصولات و… نظارت دارند.
سید محمد رضا هاشمی با بیان اینکه جهاد کشاورزی نیز از امسال به جرگه ناظران بازار افزوده شده و بر بازار عرضه مرغ و گوشت و اقلام اساسی مورد نیاز مردم نظارت دارد، بیان کرد: اصناف، صنعت معدن و تجارت، تعزیرات، بسیج و گشتهای داوطلبانی که به ما کمک میکنند در کنار علوم پزشکی و… در این ایام بر نحوه توزیع اقلام مورد نیاز مردم نظارت میکنند.
رسیدگی به شکایتهای مردمی
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان سمنان نیز در گفتگو با مهر با اشاره به طرحهای نظارت بر بازار یلدایی بیان کرد: عدم نصب قیمت و عدم صدور صورتحساب، گران فروشی، کم فروشی و… از جمله موضوعاتی است که در طرح تشدید نظارت بر بازار شب یلدا آغاز و تا ابتدای زمستان سال جاری ادامه دارد.
علی تشنه دل با بیان اینکه تمامی واحدهای صنفی موظف به نصب قیمت کالا و نرخ نامه هستند، گفت: مردم باید در صورت مشاهده تفاوت بین قیمتها مراتب تخلف را اطلاع دهند تا به شکایتها رسیدگی شود.
وی با بیان اینکه طرح نظارت و تشدید گشتهای بازرسی واحدهای صنفی با اولویت کالاهایی مانند شیرینی، میوه آجیل و تره بار در سراسر استان سمنان اجرا شده است، تاکید داشت: صمت با همکاری بازرسان اتاق اصناف و بسیج اصناف نظارت مداومی بر روی گروههای کالایی پر مصرف دارد، از سوی دیگر باید گفت طی هشت ماه ابتدایی سال جاری در حدود ۴۴ هزار مورد بازرسی از واحدهای صنفی استان صورت گرفته است.
رئیس صمت استان سمنان با بیان اینکه در این بازدیدها چهار هزار و ۲۴۸ مورد تخلف کشف و به تعزیرات و مراجع قضائی ارجاع داده شده است، بیان داشت: در هشت ماه اول سال جاری دو هزار و ۵۹۳ مورد شکایت مردمی اعلام شده که کارشناسان صمت ۹۵ درصد از این شکایتها را رسیدگی کردند.
کسبه عامل گرانی نیستند
یک کاسب اما در گفتگو با خبرنگار زردیس، با بیان اینکه ما کسبه خرده پا مقصر گرانی نیستیم، گفت: باید دانست که ما اقلام را گران میخریم که مجبور هستیم گران بفروشیم در نتیجه ما آخرین حلقه هستیم مشکل اینجا است که کسان دیگری بازار را بر هم میریزند و مسببان گرانی هستند اما ما جریمه میشویم و مدام مورد بازرسی قرار میگیریم.
محمدیان با بیان اینکه در این بازار یلدایی که خودش بی رمق است و ما دخلمان به خرجمان نمیرسد به گونهای با کسبه برخورد میشود که انگار تمام مشکلات کشور از تحریم تا عدم رشد اقتصادی، تورم، نقدینگی و… تقصیر ما است، گفت: یک ساعت سازمان تعزیرات میآید و تمام کاسبی نصفهنیمه ما را میخواباند هنوز نیم ساعت از رفتن آنها نگذشته صنعت معدن میآید دوباره یک ساعت کاسبی ما را میخواباند دوباره فردا صبح، این بار یک گروه دیگر میآیند انگار با مجرم سر و کار دارند.
وی با بیان اینکه چرا دولت وقتی میتواند اینقدر جدی بر روی کسبه نظارت و بازرسی و حتی بازجویی و… داشته باشد، به دنبال مسببان اصلی گرانی نمیرود؟ افزود: اگر اینقدر نظارتها شدید است که ما کسبه خرده پا یک لحظه به حال خودمان رها نمیشویم یعنی دولت توان نظارت کافی را دارد اما چرا این توان را در جای دیگری که عامل اصلی گرانی است نمیگذارد؟ چرا با فساد اقتصادی، احتکار و دانه درشتهایی که قیمت و سیاستهای اقتصادی را تعیین میکنند، کاری ندارند؟
گرانیها و مشکلات اقتصادی مردمی
از یک سو مردم حق دارند چرا که چندی قبل سازمان آمار ایران تورم استان سمنان را در شش ماه اول سال جاری ۴۲ درصد و تورم خوراکیها را ۵۵.۶ درصد اعلام کرد که نشان میدهد فشار مضاعفی بر روی مردم وجود دارد از سوی دیگر کسبه هم حق دارند چرا که آنها آخرین دانه زنجیر عرضه کالا و خدمات هستند و دخالتی در قیمت گذاری ندارند.
با تمام این اوصاف اما مسئولان استانی هم حق دارند چرا که رسیدگی به مسائل کلان و سیاست گذاریهای اقتصادی که در نهایت به قیمت گذاری و تورم و… منجر میشود از دست آنها خارج است و تنها کاری که از دستشان بر میآید این است که ثبات بازار را در استان خودشان مد نظر قرار دهند تا دست کم وضعیت از این بدتر نشود.
در این بین اما مردم هستند که قربانی سیاستهای نادرست اقتصادی، سرگردان خیابانها شدهاند مردمی که یک روز سرمایههایشان را در بورس از دست دادند، روز دیگر خودرویشان دست نیافتنی میشود و روز دیگر حتی با قیمت برنج کیلوگرمی ۶۰ هزار تومان روبرو میشوند و این میراثی است که بی تردید مسئولان باید برای رفع این مشکلات و بهبود شرایط صادقانه تلاش کنند.
اخبار زردیس | جدیدترین اخبار ایران و جهان
تمامی حقوق مطالب برای "اخبار زردیس"محفوظ است و هرگونه کپی برداری بدون ذکر منبع ممنوع می باشد.
طبق ماده 12 فصل سوم قانون جرائم رایانه ای کپی برداری از قالب و محتوا پیگرد قانونی خواهد داشت.