شما اینجا هستید
سلامت » همه باید علیه ابرچالش جهانی کرونا آماده باشیم

به گزارش حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی زردیس، مصطفی معین رئیس شورای عالی نظام پزشکی در نشست خبری که در استودیو سلامت وزارت بهداشت و به صورت ویدئو کنفرانس برگزار شد، ضمن تبریک روز خبرنگار به اصحاب رسانه و فرارسیدن روز پزشک به جامعه پزشکی، اظهار کرد: خبرنگاری و پزشکی ۲ حرفه‌ای هستند که وجوه مشترکی زیادی با یکدیگر دارند، هر ۲ حرفه سخت و زیان آور هستند و هر ۲ مسئولیت‌های مشترکی دارند و در راس همه مسئولیت ها، مسئولیت‌های اجتماعی خبرنگاران و پزشکان قرار دارد که هر دو گروه باید مدافع حقوق مردم باشند و مسئولیت اطلاع رسانی و بالابردن سطح آگاهی جامعه را  هم بر عهده دارند. ارزش‌های اخلاقی متعدد مانند، صداقت، بی طرفی و افزایش آگاهی و فرهنگ جامعه و همچنین دفاع از حقوق مردم در وجوه مختلف، چه سلامت فکری، جسمی و یا سلامت روانی در هر دو گروه مشترک است.

او بیان کرد: در حال حاضر در آستانه روز پزشک قرار داریم. این روز به مناسبت زاد روز بزرگترین دانشمند ایرانی، ابوعلی سینا به عنوان روز پزشک نامگذاری شده است؛ ابن سینا شخصیتی جامع بوده و در تمام جنبه‌های علمی، سیاسی و اجتماعی صاحب نظر و الگوی بسیاری از پزشکان امروزی قرار دارد. بنابراین، به دلیل اینکه پزشکی پدیده‌ای اجتماعی است، می‌توان گفت که طب و طبیب نقش‌های متعددی در جامعه جدید دارند؛ آن‌ها هم درمانگر و هم آموزش دهنده هستند. از سوی دیگر، نقش مدافعان سلامت جامعه را  هم بر عهده دارند؛ زیرا مورد اعتماد جامعه هستند.

معین با بیان اینکه پزشکان نسبت به سایر گروه‌های اجتماعی بالاترین مقبولیت و مرجعیت را در نگاه مردم دارند، افزود: دانش پزشکی در ایران در سطح استاندارد‌های جهانی بوده و پزشکان نه فقط در طبابت بلکه در سایر جنبه‌ها باید فعال بوده و از حقوق بیمارشان دفاع کنند. پاندمی کرونا یک ابرچالش و بحران عمیق است که آینده جامعه بشری را تحت تاثیر قرار می‌دهد. برای مقابله با این ویروس باید خودمان را آماده کنیم و پزشکان نیز مانند گذشته در صحنه باشند.

۶ هزار ابتلا به کرونا در کادر درمان

رئیس شورای عالی نظام پزشکی تاکید کرد: در راس هرم دفاع و مقابله با ویروس، جامعه پزشکی قرار دارند که به دلیل پایبندی به اصول اخلاقی پزشکی در خط مقدم مقابله با بیماری فعال بوده و بیشترین تلفات را داده اند. تاکنون بیش از ۱۵۰ شهید مدافع سلامت و بیش از ۶ هزار مبتلا در میان کادر درمانی داشته ایم. تلفاتی که در میان پزشکان وجود داشته، حتی بیش از میانگین جهانی بوده است، البته در سطح ملی هم آمار فوت شدگان بیشتر از میانگین جهانی بوده و ممکن است آمار‌های موجود چند برابر موارد اعلام شده باشد. زیرا برخی بسیار خفیف به بیماری مبتلا شده‌اند، تعدادی به پزشک مراجعه نکرده‌اند و جان خود را از دست داده‌اند.

ضرورت حمایت از پزشکان

معین در ادامه سخنانش با تاکید بر دفاع تمام قد جامعه پزشکی از مردم در برابر این بیماری، اظهار کرد: در مقابل نیز جامعه و مسئولان عالی کشور باید قدر این سربازان فداکار خط مقدم سلامت را بدانند و از آن‌ها بیشتر حمایت کنند. این حمایت‌ها چه در بخش لجستیک و چه در بخش تجهیزات ایمنی باشد، به حفظ کادر درمان کمک می‌کند. کادر درمانی سرمایه‌های غیر قابل جبرانی هستند و اگر سیستم درمانی ما  به مشکل دچار شود، به مشکل برمی‌خوریم. پاندمی کرونا توانست فرصت‌ها و تهدید‌های جدید به وجود آورد که اگر نظام، دولت، مجلس و سایر بخش ها، آگاهانه و با تدبیر با این موضوع برخورد کنند، می‌توانیم از فرصت‌های کرونا استفاده کنیم. این فرصت‌ها یعنی کنار گذاشتن عادات قدیمی و تغییر شیوه زندگی. به عنوان مثال، تقویت سیستم الکترونیک و فضای مجازی کشور که یک نعمت بود، اما تاکنون مورد غفلت قرار می‌گرفت. از سوی دیگر احساس خطر مشترک برای همه مردم در افزایش همبستگی و تعاون در جامعه  موثر است که می‌تواند زیرساخت‌های مدیریت بحران را تقویت کند.

او در خصوص تهدید‌های موجود در پاندمی کرونا، کتمان واقعیت‌ها را یکی از تهدید‌ها خواند و در این باره به اظهارنظر‌هایی درباره زمان ورود ویروس کرونا به کشور اشاره کرد و گفت: در مجموع چه برگزاری آزمون‌های سراسری و چه عزادارای‌ها و انتخابات، نباید علم را تحت شعاع قرار دهند، سیاست و ایدئولوژی باید در خدمت علم و علم  هم در خدمت انسان باشد.

رئیس شورای عالی نظام پزشکی به برخی مباحث درخصوص ایمنی جمعی و گله‌ای کرونا اشاره و تاکید کرد: اینکه در برخی موارد گفته می‌شود به دنبال ایمنی گله‌ای باشیم، اصلا در شان انسان نخواهد بود. براساس آیات و روایات حیات یک انسان به اندازه حیات بشریت اهمیت دارد. ایجاد دوگانه سلامت و عزاداری قابل قبول نیست. اولویت اول باید سلامت باشد؛ همان طور که مقام معظم رهبری نیز بر آن تاکید کردند، اما متاسفانه این موضوع گاه در سطح اجرایی چندان که باید مورد توجه قرار نگرفت و این مورد توجه قرار نگرفتن می‌تواند باعث آسیب دیدن مردم و پزشکان شود.

او در پاسخ به سوالی درباره برگزاری کنکور سراسری، تصریح کرد: تمامی سیاست‌ها باید خود را با حفظ اولویت سلامت انسان تطبیق دهند؛ اگر بنده در حال حاضر مسئولیتی در این مورد داشتم، اجازه برگزاری کنکور و هرگونه تجمعی را نمی‌دادم، این که اعلام می‌شود پروتکل‌ها قابل اجرا است، فکر نمی‌کنم درست باشد؛ زیرا در یک مراجعه به یک نانوایی کوچک هم می‌بینیم برخی پروتکل‌ها اجرا نمی‌شود؛ حال این یک نمونه کوچک است. شما می‌توانید در نظر بگیرید، رعایت این پروتکل‌ها در کنکور و عزارداری‌ها و تجمعات چگونه خواهد بود. اینکه اعلام می‌شود اجازه نمی‌دهیم کنکور برگزار شود مگر این که پروتکل‌ها اجرا شود، به نظر من یک توجیه غلط است.

معین اظهار کرد: به لحاظ اخلاقی کمترین تخلفات هم باید در جامعه پزشکی مورد بررسی قرار گیرد. جامعه پزشکی در مقایسه با سایر گروه‌های اجتماعی بیشترین رعایت نکات اخلاقی را دارد که این موضوع نیز به قداست این حرفه باز می‌گردد. پزشک افتخار می‌کند که واسطه شفا گرفتن بیماری با کمک خداوند است. گاهی اوقات جوسازی‌هایی که با ناآگاهی در مورد پزشکان اتفاق می‌افتد، می‌تواند به اعتماد مردم به این حرفه ضربه بزند. این جوسازی‌ها گاهی به علت گرایش‌های سیاسی است و  در برخی موارد هم از طریق طنز‌ها و سریال‌ها صورت می‌گیرد.

او با اشاره به اینکه در بحران‌ها و پاندمی‌های بزرگ، شبه علم رایج می‌شود، افزود: عده‌ای با ناآگاهی و عده‌ای نیز با سوء نیت به دنبال مطرح کردن شبه علم خواهند بود که شنونده باید در این زمینه عاقل باشد. یکی از وظایف رسانه، اطلاع رسانی و آموزش به بیماران است تا سواد سلامت جامعه افزایش پیدا کند. در زمینه بحران کرونا بیشترین جعلیات در خصوص پزشکی از طریق روایات و مقدساتی بود که برخی بدون تخصص کافی آن را مطرح می‌کردند؛ مانند آن فردی که مباحثی در خصوص روغن بنفشه را عنوان کرده بود.

خطر موج‌های جدید کرونا بعد از شهریورماه

معین با تاکید بر لزوم برگزاری مراسم‌های عزاداری در منزل و استفاده از فضای مجازی برای جلوگیری از تشدید کرونا، هشدار داد که در غیر این صورت ممکن است بعد از شهریور ماه و بعد از کنکور و محرم، موج‌های جدیدی از بیماری را تجربه کنیم. ضمن آنکه در فصل پاییز علاوه بر پاندمی کرونا، موضوع آلودگی هوا، شیوع بیشتر سرماخوردگی‌ها و آنفلوآنزا وجود دارد. این در حالی است که اگر مدارس و دانشگاه‌ها  هم کار خود را آغاز کنند، وضعیت سختی به وجود می‌آید. کشور باید مسئولانه با پشتوانه مالی و حداکثر سرمایه برای مهار کرونا تلاش کند. البته باید در نظر بگیریم که عواقب کرونا ادامه‌دار است و باید سال‌ها با آن به شکل مسالمت آمیز زندگی کنیم.

او در پاسخ به سوالی درباره این که آیا در مهار کرونا کشور توانسته است از تمام پتانسیل‌های خود استفاده کند، تاکید کرد: من فکر می‌کنم در بسیاری از موارد آن چنان که باید از پتانسیل هایمان استفاده نکردیم و نتوانسته ایم از سرمایه‌های خود در مهار کرونا به اندازه کافی استفاده کنیم. فکر می‌کنم نهایتا توانسته ایم از ۳۰ درصد پتانسیل کشور برای مهار کرونا استفاده کنیم. البته این موضوع به کادر درمانی تعمیم پیدا نمی‌کند؛ زیرا آن‌ها در خط مقدم مقابله با کرونا حتی بیش از ۱۰۰ درصد پتانسیل خود را استفاده کردند.

معین ادامه داد: اینکه آیا سلامت جامعه و بیماران در اولویت اول سیاست گذاری‌ها بود؟ باز هم پاسخ خیر است. فکر کردن به ایمنی جمعی، سیل سفر‌های تابستانی و تجمعات نشان نمی‌دهد که ما توانستیم از پتانسیل‌های کشور استفاده کنیم. نظرات وزارت بهداشت نباید در مقابل نظرات ایدئولوژیک قرار گیرد. در مرحله اول شیوع بیماری به دلیل عادی سازی و دیر اعلام کردن ورود بیماری، آثار آن را در اواخر اسفند ماه دیدیم. با رها سازی و نزدن ماسک پس‌رفت‌هایی داشتیم. از اردیبهشت ماه به بعد به آرامش رسیده بودیم که مجددا دچار بحران و پیک بیماری شدیم. اگر برنامه‌های ما به درستی پیش می‌رفت مانند سایر کشور‌ها در فصل تابستان به یک ثباتی می‌رسیدیم، در حالیکه این اتفاق نیفتاد.

آثار کرونا در مبتلایان آسم و آلرژی

او در پاسخ به سوالی درباره آسیب پذیری بیماری و آثار آن بر ریه گفت: افراد آسیب پذیر و بیماران مزمن بیشتر در معرض خطر بیماری قرار می‌گیرند، اما علیرغم آنکه تصور می‌کردیم، مبتلایان به آسم و آلرژی بیشتر از سایرگروه‌های بیماران مزمن در خطر قرار خواهند بود، این اتفاق نیفتاد. زیرا بیماری آنها به شکل کنترل شده‌ای پیش رفت. بیماران مبتلا به آسم و آلرژی اگر از گذشته کورتون مصرف می‌کردند، با ابتلا به بیماری کرونا می‌توانستند با نظر پزشک دارو‌های خود را ادامه دهند.به تازگی موضوع استفاده از کورتون در دوز‌های بالا در مبتلایان سخت کرونا مطرح می‌شود. در بیماری کووید-۱۹ سیستم ایمنی به طور جدی فعال می‌شود تا جلوی ویروس را بگیرد که این موضوع سبب لخته شدن خون در رگ‌ها و در نهایت انسداد راه‌های هوایی می‌شود که این مشکل می‌تواند مرگ را به همراه داشته باشد. موضوع استفاده از دوز‌های بالای کورتون برای کمک به بیماران برای نرسیدن به I.C.U و استفاده از ونتیلاتور مطرح می‌شود، اما هنوز در تمام مقالات در مورد آن اظهار نظر قطعی نشده است و این موضوع می‌تواند با نظر پزشک برای بیمار تجویز شود.

رئیس شورای عالی نظام پزشکی در پاسخ به سوالی درخصوص ارائه راهکاری برای برون رفت از بحران کرونا و مقابله با آن، گفت: مشارکت عمومی در تمام بحران ها، اصلی اساسی است؛ سه ضلع حکومت، جامعه مدنی و شهروندان اگر در ارتباط تنگاتنگ با یکدیگر قرار گیرند، می‌توانیم سرعت کنترل بحران را افزایش دهیم. در این سه ضلع، اصلی‌ترین نقش را شهروندان ایفا می‌کنند که باید با اعتماد به نخبگان و حکومت توصیه‌های پزشکی را رعایت کنند تا بحران کنترل شود.

او در این باره افزود: سازمان نظام پزشکی به عنوان یک نهاد مدنی که در ارتباط با مردم، دولت و پزشکان است باید در این زمینه فعالیت خود را انجام دهد. از ابتدای شیوع بیماری بیشتر تاکیدات بر آموزش مسائل بهداشتی به مردم بود که در این زمینه این سازمان توانست نقش مناسبی ایفا کند. فاصله گذاری اجتماعی، استفاده از ماسک و دستکش و شست و شوی دست‌ها از نکات حائز اهمیت است که برای تامین این موارد در اقشار محروم و کمتر برخوردار دولت نیز باید فعالیت جدی تری داشته باشد.

معین تاکید کرد: جبران برخی سرمایه‌ها زمان بر است که در راس این موضوع جایگزینی پزشکان و متخصصان است. ما می‌توانیم با کاهش بار بیماری به حفظ این جامعه کمک کنیم. در این زمینه برخورد راحت‌تر با دستیاران پزشکی می‌تواند موثر باشد. پرستاران نیز جزو مظلوم‌ترین‌های کادر درمانی هستند. در زمینه تامین ملزومات و امکانات بهداشتی برای کادر درمانی موضوعی وابسته به امکانات مالی دولت و نهاد‌های مدنی پیش رویمان قرار دارد؛ هر چندکه در این زمینه علیرغم آن که نهاد‌های مردمی هنوز به طور جدی مورد توجه قرار نمی‌گیرند، اما می‌توان بر کمک آن‌ها حساب کرد.

 

پیشنهاد تشکیل موزه شهدای سلامت

معین ادامه داد: امسال به خاطر شرایط خاص کشور ضربات جبران ناپذیری به کادر درمانی وارد شده است. از این رو در نظر داریم روز پزشک را با شکوه بیشتری نسبت به سالیان گذشته گرامی بداریم. در این زمینه حتی پیشنهاد تشکیل موزه شهدای سلامت را داده ایم تا بتوانیم فداکاری‌های کادر درمان را برای نسل جوان تبیین کنیم. در دیدار‌هایی که با شهرداری داشته ایم قرار شد تا محلی مناسب با تمام امکانات و تجهیزات برای برگزاری کنگره‌های پزشکی کشور تعبیه شود تا بالغ بر ۵۰۰ انجمن علمی و پزشکی از امکانات خوبی برای برگزاری کنگره برخوردار باشند.

اقدامات پزشکان عمومی، پرستاران و رزیدنت‌ها در بحران کرونا

او در پاسخ به سوالی درباره مشکلات رزیدنت‌ها در بحران کرونا اظهار کرد: سه گروه در مقابله با بیماری بیشترین تلاش را می‌کنند؛ گروه اول پزشکان عمومی، گروه دوم پرستاران و گروه سوم رزیدنت‌ها و کارورزان پزشکی هستند که علیرغم تمام تلاش‌های که انجام می‌دهند، حقوق شان به اندازه کافی رعایت نمی‌شود. البته در این زمینه سازمان نظام پزشکی قدرت اجرایی ندارد، اما بار‌ها این موضوع را به مسئولان اجرایی و وزارت بهداشت گوشزد کرده ایم.

معین با اشاره به تعهداتی که از رزیدنت‌ها گرفته می‌شود، گفت: این تعهد تنها گریبانگیر گروه پزشکی است و در سایر گروه‌های علمی تعهدی برای ارائه خدمت در نقاط محروم وجود ندارد. گاهی پزشک برای گذراندن طرح خود باید به نقاط محرومی برود که ممکن است فرزندان شان از آموزش کافی برخوردار نشوند، از مسیر‌های صعب العبور تردد کرده و جانش در خطر باشد؛ با همه این‌ها بنده این تعهدات را مبتنی بر تبعیض می‌دانم و وزارت بهداشت نیز باید به عنوان نماینده جامعه پزشکی در این راستا از حقوق پزشکان دفاع کنند.

جنگ با کرونا مانند دوره دفاع مقدس است

او با اشاره به این که جنگ با کرونا مانند دوره دفاع مقدس است، ادامه داد: در آن زمان کل جامعه برای مقابله با دشمن بسیج شده بودند، اما اکنون مانند آن رزو‌ها این اتفاق نیفتاده است. ما در ماه‌های اول شیوع بیماری با حداقلی‌ترین امکانات به دفاع از سلامت مردم پرداختیم. البته در تمام زمینه‌ها مردم همواره قدرشناس کادر درمان هستند، اما برخی هم توصیه‌های اجتماعی و بهداشتی را رعایت نمی‌کنند. در ابتدا اعلام شد خدمات مربوط به درمان کرونا رایگان است، اما اکنون مشاهده می‌کنید که وجهی نیز از مردم دریافت می‌شود که در عمل ممکن است به علت کسری بودجه باشد. البته دولت نیز در تنگنا قرار دارد، اما شرایط مطلوب آن است که درمان این بیماری رایگان باشد و یا حداقلی‌ترین هزنیه‌ها برایش پرداخت شود.

معین درباره شهدای سلامت بیان کرد: چند ماه قبل با دستور مقام معظم رهبری مقرر شد افرادی که از کادر درمان در ارتباط با بیماران، به کرونا مبتلا می‌شوند و جان خود را از دست می‌دهند، شهید محسوب شوند که در این راستا کمیته‌ای با حضور وزیر بهداشت و رئیس بنیاد شهید تشکیل شد. اما گاهی تنها فقط پزشکی که در بخش مخصوص کرونا فعال است، به کرونا مبتلا نمی‌شود، بلکه پزشکی که در مطب خود کار طبابت انجام می‌دهد، می‌تواند به واسطه برخورد با بیمار مبتلا شود و جان خود را در راستای ارائه خدمت از دست بدهد. در این زمینه فکر می‌کنم کمیته مذکور باید با وسعت دید بیشتر برخورد کند.

بالاتر بودن آمار کرونا، موضوعی غیرمحتمل نیست

او درباره آمار کرونا گفت: البته در همه دنیا موارد تشخیص داده شده با آمار کلی ممکن است متفاوت باشد. اگر بتوانیم انجام تست پی سی آر را گسترش دهیم شاید بتوانیم آمار‌ها را دقیق‌تر اعلام کنیم. این که قرار باشد به ایمنی گله‌ای فکر کنیم، اصلا درست نیست؛ چرا که میزان تلفات نیز با ایمنی گله‌ای افزایش پیدا خواهد کرد. این که برخی اعلام می‌کنند آمار واقعی ۲۰ برابر آمار اعلام شده، فعلی است به نظر درست نمی‌رسد. من فکر می‌کنم شاید آمار تا ۳ برابر چیزی باشد که اعلام می‌شود. اما در نظر بگیرید در مجموع این موضوع به شرط آن قابل اثبات خواهد بود که مطالعه‌ای روی آن صورت گیرد، اما بالاتر بودن میزان آمار کرونا اصلا موضوع غیر محتملی نیست.

رئیس شورای عالی نظام پزشکی در خصوص پروژه تولید واکسن کرونا، تصریح کرد: پروژه‌های متعددی در سراسر دنیا در حال انجام است، اما تعداد کمتری به مرحله کارآزمایی بالینی رسیدند. روسیه می‌خواهد همانطور که اولین فضانورد را به ماه فرستاد، حالا هم اولین کشوری باشد که واکسن کرونا را تولید کرده است. البته بنده چندان اطمینانی به این واکسن و این موضوع ندارم و فکر می‌کنم شاید اولین واکسن موثر همانی باشد که در آکسفورد مراحل تحقیقاتی اش را پشت سر می‌گذارد.

معین با تاکید بر این که کرونا یک بیماری عفونی است، یادآوری کرد: البته هنوز تمام ابعاد بیماری شناخته نشده است. در ابتدا اعلام می‌شد میزان سرعت انتقال بیماری یک بر سه است، اما الان می‌بینیم این میزان ۹ تا ۱۰ برابر افزایش یافته است. این که اعلام می‌شود در نقاط مختلف جهان ویروس‌های جدیدی ظهور پیدا می‌کنند، اصلا دور از ذهن نیست. گرم شدن کره زمین، تغییرات زیست محیطی و نابودی محیط زیست بر بروز مشکلات این چنینی موثر است. این مصیبت‌ها دستاورد خود ما انسان‌ها است. زمانی که در رژیم غذایی گوشت سگ یا خفاش وارد می‌شود باید متتظر بیماری‌هایی باشیم که مخزن آن حیوانات هستند. این مصیبت‌ها باید باعث شود رویکرد جامعه بشری تغییر کند.

انتهای پیام/

منبع: yjc
وبسایت تحلیلی خبری زردیس





اخبار زردیس | جدیدترین اخبار ایران و جهان