غار علیصدرهمدان

استان همدان از جاذبه‌های گردشگری و چشم‌اندازهای طبیعی خاصی برخوردار بوده و مرکز آن شهر باستانی همدان است. بزرگترین و زیباترین غار آبی ایران به نام غار علیصدر در این استان واقع شده که یکی از معدود غارهای آبی جهان به شمار می‌رود. این غار شگفت‌انگیز در روستای علیصدر شهرستان کبودرآهنگ استان همدان قرار گرفته و دلیل انتخاب نام علیصدر برای این غار هم از وجود همین روستا نشات گرفته است.
جالب است بدانید که غار علیصدر که عنوان شناخته‌شده‌ترین جاذبه گردشگری استان همدان را به خود اختصاص داده، شامل بزرگترین مسیر قایقرانی داخل غار در دنیا است. در این مقاله به معرفی غار علیصدر همدان و تمام اطلاعات موجود درباره آن خواهیم پرداخت تا در سفر خود به همدان با شناخت بیشتری از آن بازدید کنید. همراه ما در زردیس باشید.

معرفی کامل و تاریخچه غار علیصدر

مهم‌ترین و هیجان‌انگیزترین جاذبه گردشگری یا آثار تاریخی استان همدان، غار علیصدر بوده که بیش از 190 سال قدمت دارد. طول این غار در حدود 11 کیلومتر بوده و ارتفاع آن از سطح دریا تقریبا 2100 متر است. جالب است بدانید که تنها 3 کیلومتر از این غار زیبا قابل دستیابی بوده و 8 کیلومتر از آن به دلیل دشوار بودن مسیر هنوز کشف نشده است.
مردم روستای علیصدر از سالیان دور به وجود غار علیصدر پی برده بودند و آب آن را مورد استفاده قرار می‌دادند، اما این غار برای اولین بار در سال 1342 توسط 14 نفر از اعضای گروه کوهنوردی مورد بازدید و کاوش قرار گرفت.
به دلیل تنگ بودن دهانه غار که تقریبا 50 سانتیمتر بود، فقط کوهنوردان حرفه‌ای آن هم به سختی می‌توانستند وارد این غار شوند، تا اینکه در سال 1353 عبدالله حاجیلو، رئیس هیئت کوهنوردی همدان، به کمک افراد محلی دهانه این غار را به عرض 5 متر و ارتفاع 3 متر باز کرد، سپس اقدامات لازم برای بازدید از این غار تاریخی همانند بازیابی مسیر، روشنایی و سایر موارد را از سر گرفت و سرانجام در سال 1355 امکان بازدید از غار علیصدر برای عموم مردم امکان‌پذیر شد.
این غار از دالان‌ها، راه‌های باریک و پر پیچ‌و‌خمی برخوردار بوده و یک دریاچه بزرگ در قسمت مرکزی آن قرار گرفته است. جالب است بدانید که عمق این دریاچه در قسمت‌های مختلف بین نیم تا 14 متر است و عمق برخی از حفره‌های زیرزمینی آن تا 40 متر هم خواهد رسید. آب دریاچه غار علیصدر بسیار خنک و زلال بوده و هیچ رنگ یا بوی خاصی ندارد. این غار تاریخی در سال 1387 در لیست میراث طبیعی ایران قرار گرفت.
اگر در همدان اقامت داشتید، حتما در مورد هتل های همدان مطالعه کنید.

فضای داخلی و قایقرانی درون غار

فضای داخلی و سنگ‌های درون این غار به دوران دوم زمین‌شناسی یعنی دوره ژوراسیک مربوط می‌شود. زیبایی این غار واقعا چشم‌نواز بوده و نورپردازی آن در قسمت‌های مختلف جلوه خاصی به غار بخشیده است. وجود قندیل‌های بلند و جذاب در بخش‌های مختلف این غار واقعا حیرت‌انگیز بوده و چگونگی ایجاد آن ممکن است ساعت‌ها شما را به فکر فرو ببرد.
غار علیصدر دارای دو مسیر خشک و آبی است که طی کردن هر کدام از آن‌ها به نوع خود لذت‌بخش است. در ابتدا که وارد غار می‌شوید، باید از پله‌های متعددی پایین رفته و در فضای داخلی غار قدم بزنید. زیبایی سنگ‌ها و فضای داخلی غار قطعا حیرت هر بینننده‌ای را برمی‌انگیزد و شما را در عمق افکارتان غرق می‌کند.
پس از قدم زدن و عبور از مسیر خشکی، با پوشیدن جلیقه نجات و به همراه یک راهنما وارد قایق می‌شوید، تا به طور کامل از قسمت‌های آبی این غار دیدن کنید. فرد راهنما به طور کامل درباره بخش‌های مختلف غار و قدمت آن‌ها به شما توضیح داده و اسامی سنگ‌های مختلف موجود در قسمت سقف غار را به شما معرفی خواهد کرد. بد نیست بدانید که سنگ هر بخش از غار شبیه به یک چیز است، به عنوان مثال، سنگ برخی قسمت‌ها مشابه مروارید، اژدها و پرنده است.
شما در هر گوشه از غار علیصدر معجزه‌ای از طبیعت را مشاهده کرده و بیش از پیش عظمت خداوند را درک خواهید کرد. مطمئن باشید قایق‌سواری در این غار شگفت‌انگیز، لحظات فوق‌العاده ناب و درجه یکی را برای شما رقم خواهد زد و تجربه یک حس فراموش‌نشدنی را در اختیارتان قرار خواهد داد.
سعی کنید زمانی که درون قایق نشسته‌اید، همه بخش‌های غار را به دقت با چشمان خود رصد کرده تا هیچ صحنه‌ای از مقابل چشمانتان محو نشود و در عین حال به صحبت‌های راهنما هم گوش دهید تا اطلاعات بیشتری درباره غار به دست آورید. توصیه ما به شما این است که به هنگام ورود به این غار حتما لباس گرم بپوشید، زیرا دمای این غار پایین بوده و محیط خنکی دارد.

شکل‌های مختلف چکیده‌ها و چکنده‌ها

استالاگمیت‌ها و استالاکتیت‌های غار که همان چکیده‌ها و چکنده‌ها هستند، جلوه‌‌هایی زیبا و تاریخی از غار علیصدر را به نمایش می‌گذارند که تماشای آن واقعا جذاب است. آن‌ها در انواع مختلفی وجود دارند و بر حسب ظاهرشان به نام‌های مختلفی همانند سوزنی، گل کلم، برفک، نی غار و سایر موارد خوانده می‌شوند.
از معروف‌ترین اشکالی که افراد به هنگام بازدید از غار علیصدر مشاهده خواهند کرد، می‌توان به پنجه اژدها، پنجه عقاب، میدان ستون‌ها، شیر غار، دروازه غار، تخت جمشید، میدان ستون‌ها و کلمه مقدس الله اشاره کرد.
نکاتی جالب و شنیدنی درباره غار علیصدر
نکات جالب و جذابی درباره غار علیصدر وجود دارد که دانستن آن‌ها در شناخت این غار زیبا و تاریخی به شما کمک بسزایی خواهد کرد. در ادامه فهرستی از این نکات را در اختیار شما قرار خواهیم داد:

  • از بزرگترین غارهای آبی جهان به شمار می‌رود.
  • از طولانی‌ترین مسیر قایقرانی در داخل غار برخوردار است.
  • قدمت آن به 190 سال قبل برمی‌گردد.
  • از غارهای زنده دنیا به شمار می‌رود، یعنی ممکن است طی سال‌های آتی دستخوش تغییرات جدیدی شود.
  • با اینکه این غار در زیر سطح زمین قرار دارد، اما فاقد هرگونه گاز سمی بوده و هیچ مشکلی برای نفس کشیدن افراد به وجود نخواهد آورد.
  • آب دریاچه موجود در این غار سرشار از املاح معدنی است، بنابراین قابل آشامیدن نبوده و هیچ جانور زنده‌ای در آن زندگی نمی‌کند.
  • بیشترین ارتفاع مشاهده شده از عمق آب تا سقف غار، چیزی در حدود 55 متر است.
  • جلوه‌های بی‌بدیل زمین‌شناسی به سادگی در آن قابل مشاهده است.
  • در هر قایق حداکثر 8 الی 10 نفر می‌توانند بنشینند.
  • سالانه بیش از یک میلیون بازدید‌کننده دارد.
  • این غار یک پدیده طبیعی و خارق‌العاده بوده و هیچ انسانی در ساخت و معماری آن دخیل نبوده است.
  • بازدید از آن به 1.5 الی 2 ساعت زمان نیاز دارد.
  • کشیدن سیگار در این مکان ممنوع است.
  • به دلیل قراگیری این غار در زیر زمین، موبایل آنتن نمی‌دهد.
  • گرفتن عکس با فلش ممنوع است.
  • بیست‌وسومین اثر طبیعی ملی در لیست آثار طبیعی ایران محسوب می‌شود.

از این شهر بدون خرید سوغات همدان و با دست خالی برنگردید.

بهترین فصل برای سفر به غار علیصدر

همدان دارای آب‌وهوای خنک و مطلوبی بوده و زمستان‌های آن معمولا سرد و برف‌گیر است، بنابراین بهترین فصل برای سفر به همدان و بازدید از غار علیصدر را می‌توان فصل بهار و تابستان دانست، یعنی در حالت کلی، از اواسط اردیبهشت تا پایان تابستان می‌تواند سفری دلچسب و درجه یک را برای شما رقم بزند. توجه داشته باشید که دمای غار در فصل‌های مختلف سال تقریبا یکسان بوده و سرد است، بنابراین رهایی از هوای گرم تابستان حتی به مدت یک ساعت هم می‌تواند لذت‌بخش باشد.

اقامت در حوالی غار علیصدر

در حوالی این غار برای گردشگران انوع هتل، ویلا و سوئیت در نظر گرفته شده است که شما می‌توانید به سلیقه خود در یک از آن‌ها اقامت داشته باشید، البته امکان چادر زدن در حوالی آن که منطقه‌ای کاملا محافظت شده بوده و همانند یک شهرک است هم برای شما وجود دارد. جالب است بدانید که هتلی به نام علیصدر در حوالی این غار وجود دارد.
از امکانات تفریحی و رفاهی خاصی که برای مسافران و گردشگران در نظر گرفته شده است می‌توان به آلاچیق‌های چوبی، بازارچه صنایع دستی، شهر بازی، نمازخانه، پارکینگ و سرویس بهداشتی اشاره کرد. شما می‌توانید برای خرید بلیط به این شهر زیبا و بازدید از غار علیصدر از طریق آژانس هواپیمایی و جهانگردی زردیس اقدام کنید.

ساعت بازدید و قیمت بلیط

زمان بازدید از این غار تاریخی در شش ماهه اول سال از ساعت 8 صبح الی 6 غروب بوده و در شش ماهه دوم سال از ساعت 8 صبح الی 3 بعدظهر است. قیمت بلیط برای ورود به غار علیصدر برای گردشگران ایرانی 40 هزار تومان در نظر گرفته شده و گردشگران خارجی باید 80 هزار تومان پرداخت کنند.

مسیرهای دسترسی به غار علیصدر

همانطور که گفته شد، این غار در روستای علیصدر شهرستان کبودرآهنگ استان همدان واقع شده و تقریبا یک ساعت با شهر همدان فاصله دارد. شما می‌توانید برای دسترسی به این غار تاریخی از سه مسیر زیر استفاده کنید:

  • مسیر اول: همدان، شهر کبودرآهنگ، سه راهی نوژه، روستای علیصدر، غار علیصدر
  • مسیر دوم: همدان، لاریجن، بیجار، غار علیصدر
  • مسیر سوم: همدان صالح آباد، غار علیصدر

سخن پایانی

در صورتی که تمایل دارید یکی از معروف‌ترین و شگفت‌انگیزترین معجزه‌های طبیعت را در منطقه غربی و کوهستانی ایران مشاهده کنید، حتما به شهر همدان سفر کرده و از غار علیصدر آن بازدید کنید. جلوه‌های دیدنی و قندیل‌های سنگی آن در کنار قایق‌سواری در دل آب‌های این غار تاریخی بدون تردید یک حس تکرارنشدنی را برای شما رقم خواهد زد.
امیدواریم توانسته باشیم اطلاعات کامل و مفیدی را درباره شناخته‌شده‌ترین جاذبه گردشگری استان همدان، در اختیارتان قرار دهیم. در صورتی که از غار علیصدر بازدید کرده و تجربه یا اطلاعات خاصی درباره آن دارید، لطفا آن را با ما و همه کاربران زردیس به اشتراک بگذارید.

موقعیت غار علی صدر بر روی نقشه گوگل مپ





نوشته قبلی

امامزاده صالح (ع) تجریش

نوشته بعدی

پارک مینیاتوری مشهد

دیدگاهتان را بنویسید