پل طبیعت تهران

پل طبیعت تهران؛ تجربه لذت‌بخش پیاده‌روی در قلب پایتخت

پل طبیعت، یکی از قطب‌های گردشگری شهر تهران است که در چند سال گذشته مورد استقبال فراوانی قرار گرفته و تبدیل به یکی از نمادهای شهر شده است. شگفت‌انگیزترین نکته در مورد پل طبیعت تهران این است که هرچند بین چندین اتوبان اصلی شهر قرار دارد و درست در مرکز شلوغی و ترافیک ساخته شده، اما احساسی از بودن در طبیعت و تنفس را به همراه دارد.
وجود فضاهای سبز، مسیرهای پیاده‌روی و دیدن آدم‌های با انرژی و خوشحالی که برای تفریح یا ورزش به پل طبیعت تهران می‌آیند، حس شادابی و سرزندگی این فضا را دو چندان می‌کند. در این مقاله من قصد دارم شما را به تور مجازی پل طبیعت میهمان کنم. اگر تا حالا از پل طبیعت دیدن نکرده‌اید، همین آخر هفته فرصت مناسبی است که به آنجا بروید و یک پیاده‌روی اساسی را تجربه کنید.

سوالات پرتکرار درباره پل طبیعت

آدرس دقیق پل طبیعت تهران کجاست؟

پل طبیعت روی بزرگراه مدرس احداث شده و پارک طالقانی را به بوستان آب و آتش متصل می‌کند.

ساعت بازدید از پل طبیعت تهران

ساعات بازدید پل طبیعت هر روز از ساعت 6 تا 24 است.

برای ورود به پل طبیعت بلیت لازم است؟

هزینه ورودی پل طبیعت رایگان است.

مسیرهای دسترسی پل طبیعت با مترو چیست؟

در مسیر مترو، ایستگاه مترو حقانی پیاده شوید. از این ایستگاه مترو حدود پنج دقیقه تا پارک طالقانی پیاده‌روی دارید، سپس وارد مسیر زیبای پل طبیعت می‌شوید.

هزینه شکم گردی در‌ رستوران‌های پل طبیعت تهران چقدر است؟

رستوران ملل، فودکورت راه چوبی و فودکورت پل طبیعت رستوران‌های پل طبیعت هستند. قیمت منوی این رستوران‌ها از حدود 25000 تومان شروع می‌شود.

پل طبیعت تهران کجاست؟

در تهران پاسخ به این سوال که پل طبیعت کجاست ، باید بگویم که رفتن به پل طبیعت تهران از بسیاری از اماکن دیدنی دیگر راحت‌تر است، چراکه دسترسی به آن بسیار آسان‌تر از دیگر مکان‌های گردشگری در تهران است. به عنوان مثال، شما راه ساده‌ای برای رفتن به برج میلاد با مترو ندارید. اما پل طبیعت به وسیله مترو، اتوبوس، خودروی شخصی یا تاکسی بسیار خوش مسیر است و راه‌های متنوعی برای رفتن به آن وجود دارد.
پل طبیعت با 4 بزرگراه اصلی شهر یعنی حقانی، همت، مدرس و رسالت احاطه شده است. این پل روی بزرگراه مدرس ساخته شده است و پارک طالقانی را به پارک آب و آتش متصل می‌کند. پس شما می‌توانید با ورود به یکی از این دو پارک، خودتان را به پل طبیعت برسانید.

آدرس پل طبیعت تهران با ماشین شخصی

برای رفتن به پل طبیعت با ماشین شخصی به دو طریق زیر می‌توانید به پل طبیعت بروید:
1. ورود از پارک طالقانی: مسیر رفتن به پارک طالقانی از طریق بزرگراه حقانی است. وقتی وارد بزرگراه شدید، چهارراه جهان کودک و پل بزرگراه مدرس را رد کنید و سرعت خود را کم کنید. سپس وارد خیابان فرعی پارک طالقانی شوید تا پارکینگ بوستان طالقانی را ببینید.
2. ورود از پارک آب و آتش: بزرگراه حقانی روی نقشه تهران، درست در بالای پارک آب و آتش قرار دارد. پس اگر به دنبال آدرس پارک آب و آتش با ماشین هستید، ابتدا باید از مسیر غرب به شرق وارد بزرگراه حقانی شوید. چهارراه جهان کودک را رد کنید و وارد خیابان علامه شهیدی (دیدار سابق) شوید. می‌توانید ماشین‌تان را در پارکینگ پارک آب و آتش پارک کنید و یا در حاشیه خیابان قرار دهید. البته اگر آخر هفته می‌خواهید از پل دیدن کنید، باید این گزینه را به خاطر شلوغی فراموش کنید!

مسیر متروی پل طبیعت

اگر می‌خواهید از مترو استفاده کنید، مقصد نهایی شما برای رسیدن به پل طبیعت، ایستگاه شهید حقانی (ایستگاه مترو پارک طالقانی) است. از این ایستگاه مترو حدود پنج دقیقه تا پارک طالقانی پیاده‌روی دارید، سپس وارد مسیر زیبای پل طبیعت می‌شوید.

قیمت بلیط پل طبیعت و ساعات بازدید

هزینه ورودی پل طبیعت رایگان است. ساعات بازدید پل طبیعت هر روز از ساعت 6 صبح تا 12 شب است.

معرفی پل طبیعت و معمار جوان آن

پل طبیعت، بزرگترین پل غیرخودرویی ایران، با مساحت 7000 متر مربع و 2000 تن وزن، بر فراز اتوبان مدرس قرار دارد و پارک طالقانی در شرق و پارک آب و آتش در غرب را به هم متصل می‌کند. این پل توسط لیلا عراقیان و با همکاری علی بهزادیان (اعضای شرکت سازه‌های پارچه‌ای دیبا) طراحی شده است. لیلا عراقیان، طراح پل طبیعت زمانی که آن را طراحی کرد، تنها 26 سال داشت.
پل طبیعت، در زمین‌های عباس آباد قرار دارد. اراضی عباس آباد که بین مناطق 3 و 6 تهران قرار دارند، زمین‌هایی هستند به مساحت 559 هکتار و به فضاهای سبز، مکان‌های تفریحی و بوستان‌ها (مانند بوستان نوروز، پل ابریشم و…) اختصاص داده شده است. در سال 1388 فراخوانی از سوی شرکت نوسازی اراضی عباس آباد برای ساخت این پل منتشر شد، که در این فراخوان مواردی چون توجه به مسائل محیط زیستی، تبدیل شدن پل به یک نماد، زیبایی و جذابیت، و مخدوش نکردن مناظر ارتفاعات البرز از جنوب به شمال، مورد تاکید قرار گرفته بود. طرح لیلا عراقیان در مسابقه برگزیده شد و در سال 1389 ساخت پل آغاز شد. عملیات ساخت پل تا پاییز 1393 به طول انجامید و بالاخره 30 مهرماه 1393 پل طبیعت افتتاح شد.

پل طبیعت در چند نگاه

برای اینکه بتوانید پل طبیعت را راحت‌تر درک کنید، من آن را به چند بخش کلی تقسیم می‌کنم.

پل طبیعت تهران چه ابعادی دارد؟

این پل تفریحی، 270 متر طول دارد و در ارتفاع 40 متری از سطح زمین ساخته شده است. دهانه‌های آن از شرق به غرب به ترتیب ۶۸ متر، ۹۴ متر، ۶۸ متر و ۳۹ متر تعریف شده اند. عرض پل نیز بین ۶ متر تا ۱۳ متر متغیر است.

پل طبیعت چند سطح دارد؟

پل طبیعت سه سطح دارد که توسط پله‌های متنوع به یکدیگر متصل می‌شوند.
● سطح اول، از هر دو پارک آب و آتش و پارک طالقانی، دو ورودی دارد که در سمت پارک طالقانی، یک کافی‌شاپ گالری و در سمت پارک آب و آتش، یک رستوران وجود دارد و بیشتر دارای فضاهایی برای تفریح و نشستن است.
● سطح دوم، که یک طبقه بالاتر و در طبقۀ دوم یکی از ورودی‌ها هم تراز با طبقه دوم، و دیگری هم تراز با سطح خودش است. سطح دوم، مسیر حرکتی است و برای پیاده‌روی، دوچرخه‌سواری، و کالسکه طراحی شده است. با وجود داشتن عملکرد حرکتی، در این سطح فضای سبز و مکان‌هایی مناسب نشستن نیز وجود دارد.
● سطح سوم یا بالاترین سطح، بعدا به پل اضافه شده و در طرح اولیه نبوده است. همان‌طور که معماران آن تاکید کرده‌اند، سطح سوم دارای فضاهایی برای ماندن است. به این معنی که نیمکت‌ها و مکان‌های متعددی برای نشستن و آسودن دارد.

سازه پل طبیعت چگونه ساخته شده؟

این پل به صورت یک خرپای سه بعدی با فرمی پویا در دو سطح به هم پیوسته ساخته شده است. این خرپا بر روی سه ستون با فرمی شبیه درخت قرار دارد. بدنه اصلی پل بر روی سه پایه بنا شده است که برای ساخت آن از 14000 قطعه فولادی استفاده شده است. برای بنای این پل، بیش از 102 کیلومتر جوشکاری و 6200 متر مکعب بتن ریزی انجام شده است.
ورودی از پارک طالقانی به پل طبیعت به وسیله پله‌هایی میسر می‌شود که از لابلای درختان پارک پایین می‌آید و به پل می‌رسد. ورودی پارک آب و آتش نیز، به صورت یک میدان ورودی با عرض 40 متر است که برای حفظ درختان گشوده شده است.

پل طبیعت، سمفونی موسیقی و مکث

برای من، پل طبیعت مانند یک قطعه موسیقی خوش آواز می‌ماند، یک قطعه با هارمونی ریتم‌های متنوع که سکوت‌هایی به جا لا به لای نت‌های آن قرار گرفته‌اند. در ادامه به این ریتم و سکوت بیشتر خواهیم پرداخت.

ریتم حرکت در پل طبیعت

از اولین نکاتی که در بدو ورود به سازه پل طبیعت به چشم می‌آید، وجود سه مسیر برای پیاده‌روی، دوچرخه‌سواری و کالسکه است. با اینکه تاکنون حضور کالسکه و دوچرخه بر روی پل به علت حضور جمعیت زیاد پیاده‌ها ممکن نشده است، اما پیاده روی در این مسیر همچنان بسیار لذت بخش است. می‌توانید برروی کفپوش‌های چوبی که احساس گرما و طبیعت را انتقال می‌دهند، قدم بزنید و از چشم‌اندازهای تماشایی این پل، به شهر نگاه کنید.
مناظر زیبایی از بوستان طبیعت طالقانی، فانوس دریایی بوستان بنادر، برج‌های آتش بوستان ابراهیم، گنبد مینا، سومین پرچم بزرگ جهان در بوستان طالقانی، دامنه جنوبی رشته کوه البرز و کوه دماوند، و بزرگراه‌هایی چون مدرس، حقانی، همت و رسالت، از روی پل طبیعت قابل دیدن هستند. با توجه به این‌که هزینه ورودی پل طبیعت رایگان است، شما می‌توانید تا پیش از نیمه‌شب با استفاده از نورپردازی جذاب و متفاوت پل، عکاسی در شب را تجربه کنید.

سکون و استراحت در پل طبیعت تهران

یکی از ویژگی‌های منحصر به فرد در بررسی پل طبیعت این است که هنگام پیاده‌روی هرگاه خسته شدید، می‌توانید در فضاهای سبز حاشیه پل توقف کنید؛ این فضاهای سبز یا باغچه‌های کم عرض نواری در کناره‌های پل، با رنگ‌های متنوع گیاهان و گل‌ها، هارمونی دلنشینی را در کنار کفپوش‌های چوبی ایجاد کرده‌اند. این فضاها باعث می‌شود علاوه بر زیبایی، امنیت عابران پیاده که برای تماشای مناظر شهر به لبه پل می‌روند، تامین شود.

رستوران و کافه‌های پل طبیعت

بر روی پل طبیعت، از جهت تنوع خوراکی و شکم گردی نیز چیزی کم نخواهید داشت. می‌توانید از رستوران پل طبیعت استفاده کنید، و به کافه‌ها و فودکورت‌‌های مختلف و متنوعی که بر روی پل قرار دارند بروید. ویژگی مثبت این رستوران‌ها این است که در اغلبشان حین لذت بردن از چای، نوشیدنی و یا غذای خود، می‌توانید بخش‌هایی از شهر را نیز مشاهده کنید. در ادامه معروف‌ترین رستوران‌های پارک آب و آتش را به شما معرفی خواهم کرد.
رستوران ملل: در قسمت غربی پل طبیعت (پارک آب و آتش) رستوران ملل قرار دارد که صبحانه سلف سرویس متنوع و بسیار محبوبی دارد. این رستوران بزرگ و جادار، منوی ایتالیایی و فست فود را هم در خود جای داده است.
فودکورت راه چوبی: یکی دیگر از مجموعه رستوران‌های محدوده پل طبیعت، فودکورت راه چوبی در جنوب پارک آب و آتش است. اگرچه راه چوبی بر روی پل قرار نگرفته است، کیفیت و تنوع فراوان رستوران‌های آن باعث می‌شود بسیار از افراد اینجا را برای یک وعده خوشمزه انتخاب کنند.
فودکورت پل طبیعت: دارای مجموعه‌ای از رستوران‌های مختلف است، رستوران‌هایی با منوهای مختلف فرنگی، ایرانی، فست فود، و… که پیتزا و غذاهای فست فود این فودکورت بیشترین طرفدار را دارد، موسیقی خوب، قیمت‌های مناسب، و داشتن حق انتخاب برای نشستن در سالن و یا فضای باز، از ویژگی‌های مثبت فودکورت پل طبیعت است.
از آن‌جا که پل در ارتفاع زیادی از سطح زمین ساخته شده است، لازم نیست نگران سر و صدای اتوبان باشید، زیرا تقریبا غیرممکن است که این صداها به گوشتان برسد و آزارتان دهد. فراموش نکنید که بوستان‌های آب و آتش و طالقانی در دو طرف پل طبیعت تهران نیز می‌توانند مقصد خوبی برای گذراندن یک روز پیک نیکی شاداب و سرشار از انرژی باشند.

اهداف ساخت پل طبیعت تهران

آنچه در شهرسازی کشورهای مختلف با عنوان «پیاده‌مداری» شناخته می‌شود، در شهر تهران معنایی ندارد. عبور و مرور عابران پیاده در تهران معمولا به زیر زمین منتقل می‌شود. اما پل طبیعت به عنوان بزرگترین پل غیرخودرویی ایران، به نیاز عابران پیاده برای قدم زدن و تفریح پاسخ داده است. شباهت طراحی این پل معروف در تهران به درخت، تاکیدی است بر سازگاری آن با محیط زیست و طبیعت.
در مورد علت نامگذاری پل طبیعت می‌توان داشتن فضای سبز زیاد، قرار گرفتن میان دو بوستان سرسبز، و نبودن اتومبیل را نام برد.

لیلا عراقیان درباره طراحی پل طبیعت چه می‌گوید؟

لیلا عراقیان طراح پل طبیعت درباره کانسپت پل طبیعت می‌گوید: «پل طبیعت، پیکره اش را از سی و سه پل اصفهان (که به نوعی پل طبیعت اصفهان به شمار می‌رود) الهام گرفته؛ مکانی که نامش، حکایت از ۳۳ قوس بر پیکره آن پل دارد و اما حسی که به بازدیدکنندگان دست می‌دهد، بی شباهت به دیدار از پل خواجو نیست؛ مکانی که مرکز دیدارهای عمومی، شعرخوانی و چایخانه‌های سنتی بوده است. می توان از پلهای شهر به عنوان بستری برای خلق قرارگاه رفتاری مناسب استفاده نمود.»
لیلا عراقیان، همچنین در تداکس سال 95 می‌گوید: «ما برای طراحی پل طبیعت، پنج ویژگی را در نظر گرفتیم:
1. پل‌ها معمولا مسیرهایی هستند برای عبور و گذشتن. اما ما کوشیدیم پل طبیعت را به صورت جایی برای «ماندن» طراحی کنیم، فضایی که در آن نیمکت، رستوران، و فضاهای نشستن وجود دارد.
2. پخش شدن پل در هر دو پارک. دهانه پل در سمت پارک آب و آتش کاملا باز می‌شود، و انشعاباتی در سمت پارک طالقانی نیز وجود دارد که باعث می‌شود پل طبیعت تنها اتصال دهنده دو نقطه نباشد و بیش از یک راه برای ورودی داشته باشد.
3. راز آلود بودن. پیچ و خم‌ها و قوس‌های موجود باعث می‌شود انتهای مسیر را نبینیم و این، به جذابیت پل طبیعت می‌افزاید. درحالی‌که پل‌ها معمولا روی یک مسیر صاف ساخته می‌شوند و انتهای مسیر از همان ابتدا دیده می‌شود.
4. وارد کردن کمترین صدمه به درختان و محیط زیست. برای ساخت پل طبیعت نقاطی که کمترین درخت‌ها را دارند انتخاب شدند، و کمترین تعداد ستون درنظر گرفته شد تا نیاز به از بین بردن درختان کاهش یابد.
5. یکی بودن سازه و معماری، در پل طبیعت برای اینکه معماری فدای ایستایی و ثبات پل نشود پل را دو طبقه ساختند که بعدا طبقه سوم به آن اضافه شد. همه المان‌های پل طبیعت در عین حال که به فرم معماری کمک می‌کنند، به صورت سازه‌ای نیز عمل کرده و باعث ایستا شدن پل می‌شوند.

جوایز طراحی پل طبیعت

1396 جایزه بین المللی خوارزمی: کسب رتبه دوم نوآوری
1395 جایزه معماری «آقاخان» 2016
1394 جایزه معمار برای فضاهای عمومی، تهران، ایران
1394 طرح تقدیر شده جایزه معماری آسیا، استانبول، ترکیه
۱۳۹۴ جایزه نقره‌ای IPMA برای مدیریت پروژه، پاناما
۱۳۹۴ جایزه MEIDAA در بخش پروژه‌های عمومی و شهری خاورمیانه، دوبی، امارات متحده عربی
۱۳۹۴ جایزه Award+A Architizer دربخش پل و بزرگراه‌ها، نیویورک، ایالت متحده آمریکا
۱۳۹۳ برترین پل شهری در چهارمین کنفرانس بین‌المللی پل در دانشگاه امیرکبیر، تهران، ایران
۱۳۹۳ برنده خشت طلایی در فضاهای گردشگری و تفریحی در روز جهانی شهرها، تهران، ایران
۱۳۹۲ برترین سازه فولادی کشور در بخش پل در چهارمین کنفرانس فولاد و سازه، تهران، ایران

احداث پل طبیعت در شهرهای دیگر

البته باید در نظر گرفت که پل طبیعت تهران تنها نمونه این گونه پل‌ها نیست. برای مثال پل طبیعت اهواز واقع در کیانپارس که در سال 1392 ساخته شد، پارک ساحلی و پارک لاله را به هم متصل می‌کند.
از نمونه‌های دیگر، پل طبیعت تبریز است که طرح آن همانند پل طبیعت تهران، با یک مسابقه آغاز شده و در باغ ائل گلی قرار دارد. این پل، دومین پل طبیعت تبریز محسوب می‌شود زیرا پیش از این پل «یاشیل کورپو» دو پارک عباس میرزا و پارک بهاران را به هم متصل می‌کرد.
همچنین بعد از استقبال گسترده مردم کرج از پل طبیعت تهران، مردم این شهر پیشنهاد دادند در حدفاصل خیابان کسری تا پارک تنیس باشد. آدرس پارک طبیعت کرج یا همان پارک تنیس، در محدوده منطقه جهانشهر است.
در این جهانی که روز به روز بیشتر به سمت صنعتی و ماشینی شدن پیش می‌رود، پل طبیعت تهران یک غنیمت اساسی محسوب می‌شود، یک پل که بیشتر از آنکه بخواهد شما را به جایی برساند، شما را دعوت به ماندن و درنگ کردن می‌کند.

موقعیت پل طبیعت بر روی نقشه گوگل مپ





نوشته قبلی

کاخ سعدآباد تهران

نوشته بعدی

امامزاده صالح (ع) تجریش

دیدگاهتان را بنویسید